Vaihteeksi ihan lyhyt postaus! Sote- ja kuntauudistuksesta ei enää kukaan tietenkään ymmärrä mitään, joten olen tässä blogini kattoteeman osalta lujalla maaperällä. Silti teen poikkeuksen ja uskaltaudun esittämään ratkaisua. Tämä intternettihän on siitä veikeä paikka, että täällä suorastaan täytyy huudella helppoja ratkaisuja vaikeisiin asioihin, ja kun nyt täällä kerran olen...
Esitän, että otetaan Suomen alikäytetyin hallinnon taso eli maakunnat aktiiviseen rooliin. Annetaan niiden vastuulle ne hevit tehtävät, jotka nyt rasittavat kuntia kohtuuttomasti: perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalitoimi, kaavoitus, esi- ja perusopetuksen järjestäminen, joukkoliikenne ja niin edelleen.
Kun ilmeisesti kansan suuri osa haluaa säilyttää pienet kunnat vaikka vain kotiseuturakkaudesta, olkoon niin, mutta jätetään niiden vastuulle vain kirjastot, liikuntapaikat, viheralueet ja muut vastaavat kevyen välisarjan jutut. Valtio järjestää paikallisesti ja alueellisesti poliisin, verotoimistot, maanmittaustoimistot ja muut kontollaan olevat kuten tälläkin hetkellä, ja osallistuu maakuntien vastuulla olevien palvelujen subventointiin ketterämmin ja joustavammin kuin nykyisen kuntien valtionosuusjärjestelmän puitteissa.
Tietenkään en voi tietää, toimisiko tämä malli yhtään sen säästävämmin ja tehokkaammin kuin nykyinen tai juuri esitelty Orpon työryhmän vaihtoehtomalli, mutta ainakin siinä työnjako on selvempi. Kertokaa te, jotka paremmin asiaa tunnette.